menu
Word Lid
Speerpunt: mobiliteit in Niel

Het is overduidelijk dat mobiliteit een ernstig probleem vormt in onze gemeente. Vlaams Belang Niel blijft zich inzetten voor een weloverwogen mobiliteitsplan dat de verkeersveiligheid en de leefbaarheid van onze gemeente centraal stelt. We geloven sterk in het belang van overleg met alle betrokken partijen en stellen dat het gemeentebestuur altijd rekening moet houden met de levenskwaliteit van de inwoners van Niel.

In de afgelopen jaren hebben beleidsbeslissingen geleid tot problemen die nu de Nielenaren treffen. Delen van onze kleiputten zijn afgesneden van het grote natuurdomein en omgezet in industriegebieden, waar nu steeds meer transportbedrijven zich vestigen. Het gevolg is een overvloed aan zwaar vrachtverkeer in Niel, dat zich uitstrekt van 04.00 uur 's ochtends tot 19.00 uur 's avonds, van maandag tot en met vrijdag, en zelfs op zaterdagochtend.

Ons voorstel in dit kritieke dossier is om enerzijds met alle betrokken partijen in gesprek te gaan om te kijken hoe we de impact van het groeiende vrachtverkeer tot een minimum kunnen beperken, met oog voor het economische aspect. Het is belangrijk op te merken dat gevestigde bedrijven verplicht zijn om het grootste deel van hun transport over waterwegen te laten plaatsvinden.

Anderzijds pleiten we voor een herziening van de ontsluitingsweg. We zijn ervan overtuigd dat de keuze voor de Kwaede wielstraat als oplossing voor het verkeersprobleem de situatie alleen maar heeft verergerd. Nu er duidelijkheid is gekomen over de verbindingsweg tussen A12 en E19 langs het ziekenhuis in Reet (de banaan), roepen we op voor een directe aansluiting vanaf het ronde punt (bij firma Coeck) naar het industrieterrein Niel/Boom. Hierdoor kan al het vrachtverkeer direct aansluiten op het primaire wegennet zonder dichtbebouwde gebieden te doorkruisen of drukke fietsroutes te doorkruisen.

Een ander punt van zorg is de wildgroei van fietssuggestiestroken en fietsstraten in Niel. Vlaams Belang Niel wil deze kwestie aanpakken, omdat fietssuggestiestroken zwakke weggebruikers slechts een vals gevoel van veiligheid bieden. Als het probleem van zwaar verkeer is opgelost, zal het verkeer op onze wegen aanzienlijk verminderen. Dit zal ruimte bieden om ons wegennet op een doordachte en veilige manier opnieuw in te richten, met aandacht voor alle vormen van mobiliteit, leefbaarheid en het behoud van ons groene karakter.

Tot slot benadrukken we het belang van het doortrekken van het waterbustracé naar Niel als een prioriteit.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF