menu
Word Lid
Deel 2 Bego-put

In januari 2021 informeerde we jullie al over de plannen die N.V. VEKABO had met de Bego-put.

Eerder dit jaar werd er een aanvraag ingediend van N.V. VEKABO om de Bego-put op de grens Schelle- Niel op te vullen met niet-reinigbaar sediment waarvan de oorsprong en samenstelling niet gekend is. Met deze vergunningsaanvraag wou de N.V. VEKABO van de BEGO-put een categorie 2 stortplaats maken, en dit op nog geen 250 meter van de Nielse woonwijk ’t Geleeg – De Parel. Vlaams Belang Niel en Schelle, met de steun van enkele nationale kopstukken zoals Hans Verreyt, Bart Claes en Wim Verheyden, sloegen de handen in elkaar en vormde een front tegen deze plannen. Mede door deze actie werd de vergunningsaanvraag door de N.V. VEKABO terug ingetrokken.

Reeds in de jaren ’70 en ’80 werden dit soort praktijken oogluikend toegestaan door de toen bevoegde instanties. Ook toen was er veel protest van verenigingen en bewoners wat uiteindelijk resulteerde in het “Stort moratorium” dat door alle gemeenten in de Rupelstreek werd ondertekend.

Het lijkt er echter sterk op dat dit door sommigen vergeten is. Vlaams Belang zal echter blijven vechten voor de identiteit van onze gemeenten en het behoud van onze waardevolle stukken natuur in de Rupelstreek.


Vlaams Belang Niel zag echter hier een vervolg aankomen en beloofde we het nauwgezet op te volgen.

We zijn nog geen jaar verder en er werd weer een aanvraag ingediend van N.V. VEKABO. Dit keer willen ze geen categorie 2 stort maar gooien ze het over een andere boeg en willen ze de put vullen met "proper" zand, dat is althans wat ze de mensen willen laten geloven. Het is erg spijtig dat het karakter van onze Rupelstreek in het gedrang komt door dit soort praktijken.

Op de gemeenteraad van 28 september 2021 kondigde schepen van ruimtelijke ordening, openbare werken, mobiliteit en sport Steven Mattheus dat de gemeente Niel indien nodig schriftelijk bezwaar zal indienen aan de provincie Antwerpen.

Vlaams Belang Niel steunt deze mening en hopen dat ons gemeentebestuur woord bij daad voegen.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF