menu
Word Lid
Actie Bego-put is geen stort!

Vlaams Belang Niel en Vlaams Belang Schelle sloegen de handen in elkaar en gingen samen met de buurtbewoners in het verzet.

Het dochterbedrijf van de projectontwikkelaar Bostoen namelijk Vekabo nv vroeg op 28 december 2020 een vergunning aan om een categorie 2 stortplaats. Dit project zou plaats vinden op nog geen 250m van de woonwijk 't Geleeg (= De Parel). De plannen van Vekabo waren om de Bego-put te vullen met niet gevaarlijke en niet reinigbare sedimenten en residuen. Ook zouden ze 5200m² ontbossen wat een groot verlies zou zijn aan een hoogwaardig stukje natuur. Dit project zal ook leiden tot een overbelasting van de Matenstraat die tot wel 80 extra ritten van vrachtverkeer zal moeten slikken, met alle gevolgen van dien. Sinds de jaren '70 en '80 vocht ALR, Actiegroep Leefmilieu Rupelstreek, voor een stortstop en verkreeg een stortmoratorium. Na de aanvraag van Vekabo zagen we dit alles in het gedrang komen.

Vlaams Belang was de eerste politieke partij die in actie kwam samen met de buurtbewoners en ALR.

Na het verschijnen van de petitie van de buurtbewoners vroegen we ons al af waarom we hier niet van op de hoogte waren. We namen direct contact op met onze collega's, Vlaams Belang Schelle om hier meer informatie over in te winnen. Na wat verder onderzoek over dit project besloten we het hier niet bij te laten. We bezochten enkele buurbewoners en deelden pamfletten uit aan alle omliggende bewoners. Op 21 januari 2021 zou het gemeentebestuur van Schelle in het gemeentehuis hierover beraden om daarna een advies aan de provincie Antwerpen te geven. Daarom zouden we die dag actie voeren om een duidelijk signaal te geven dat we geen stort meer willen in onze Rupelstreek. Er waren ook enkele nationale kopstukken van onze partij die bereid waren hun schouders hier mee onder te zetten.  Dankzij alle inzet van de buurtbewoners, ALR en het aankondigen van onze actie werd met grote opluchting op 18 januari 2021 de aanvraag ingetrokken. We verwittigden alle buurtbewoners over de ingetrokken aanvraag en annuleerden we onze actie.

We blijven het nauwlettend opvolgen.

Aangezien ze op elk moment weer een aanvraag kunnen indienen is er op 26 januari 2021, met het volledige gemeentebestuur van Niel, een motie ingediend. Vlaams Belang ijvert voor een groen en leefbaar Niel!  

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF